ÇAY ÜRETİCİLERİ ARTAN MALİYETLERDEN ŞİKAYETÇİ

TAKİP ET

Hem ülkemizde hem de dünya da fiyat artışları ve döviz dalgalanması her alanda kendini göstermeye başladı. Bu fiyat artışları çay üreticilerini ciddi anlamda etkiledi. Üreticiler ürünlerininin ucuza alındığını ve işçilerin günlük yevmiyelerini dahi karşılayamadıklarını ifade ettiler.

Karadeniz çay üretilen tek bölgemiz ve yılda iki üç kez çay toplanıyor.Çay toplamak için genellikle mevsimlik  işçilik yapan Gürcistanlı(Batum)kişilerin oluşturduğu gruplarla yapılıyor.2022 çay hasatı başladı.Batum’dan gelen işçiler ton başı çay toplama ücretini 1800-2000 tl arasında talep ediyorlar.

MEVSİMLİK  ÇAY İŞÇİLERİNİN GÜNLÜK ÜCRETLERİ ÇİFTÇİYİ ZORLUYOR

Çaykur sendikası ve Trabzon Kaykamlığı çay toplama günlük yövmiyesini  350 tl  ton başına 1400 tl olarak belirledi.Bu fiyatların üzerini  talep eden yabancı uyruklu işçilerin sınır dışı edileceği açıklandı.Ancak bu açıklamalar uygulanmıyor .Geçen yıl olduğu gibi bu yılda sözler havada kaldı.Simsarlar,arabulucular yabancı işçiler üzerinden para kazanıyorlardı.Bu yıl kış mevsimi uzun sürdü,iklim krizi nedeniyle soğuk havanın uzun sürmesi çayın soğuktan yanmasına neden oldu.Mayıs ayının ilk günlerinde başlaması gereken çay hasatı geç kaldı ve soğuktan üretimde miktar düştü.

Ülkede ki ekonomik krizin etkisiyle çiftçi aşırı artan gübre fiyatından çaya gübreleme yapamadı. Çay üreticisinin yüzde 25 gübreleme yapamadı ve üretimde çay miktarını çok düşürdü. Zaten çay üretimi düşük kar az olacak işçilerin de yüksek bedel talep etmesinden dolayı bir çok çiftçi çayını kendisi toplamak zorunda kaldı. İktidar bu yıl yaş çay taban alım fiyatını 6 lira 70 kuruş olarak açıkladı.Çiftçinin giderlerin yüksek olması nedeniyle 17 mayısta çiftçiye destek adı altında yaş çay alım fiyatını 7 liraya yükseltti. Günümüz koşullarında artan enflasyon nedeniyle verilen 7 liranın da çiftçiye bir desteği olmayacaktır.Artan yaş çay fiyatını baz alan kurumlar kuru çay fiyatına oldukça yüksek zamlar yaptılar.Çay içmek lüks olma yolunda ilerliyor.

Yabancı uyruklu işçileri ,Gürcü,Afrikalı, Afgan,Suriyeli gibi bir çok ülkeden kişilerden oluşuyor.Bu yıl çay hasatının geç başlaması,bir çok çiftçinin kendisinin çayı toplaması bu işçilerinde mağdur olmasına ve yüksek fiyat talep etmelerine neden oldu.