Kira artış sınırlaması konut piyasasını nasıl etkileyecek

TAKİP ET

Konutta kira artışına sınırlama geldi. 1 Temmuz 2023'e kadar yenilenen sözleşmelerde yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak. 1 yıl süreyle 12 aylık TÜFE ortalaması yerine sabit oran uygulanacak. TÜFE, yüzde 25'in altında gerçekleşirse düşük oran geçerli sayılacak. Yüzde 25'lik artışı geçecek şekilde yapılan sözleşmeler geçersiz olacak. Bu konuyla ilgili İstanbul Esenyurt'ta Sembol Grubu emlak şirketinin Yöneticisi Emin Kızılateş konuştu.

Kızılateş,’’ İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde konut ve kira sorunu yaşanıyor. Konut üretiminde arz, talebe cevap veremiyor, yeni konutların fiyatları erişilebilir fiyatlarda değil. Bu konuda piyasanın yüzde 70’ini dıştan gelen göçler tamamlıyor. Vatandaşlık sınırı getirdiler 400 bin dolar, bu konutta büyük hareketlilik yaptı. Günümüzde konut piyasasında herkesin malı değerli artık. Oturma iznini 75 bin dolara çıkardılar bu da konut piyasasının değerinin artmasını etkiliyor. Çünkü 5 yıllık konutlarda vergi çıkmıyor ve daire 500 bin ya da 600 bin olsa bile eksperlerle bir şekilde hallediliyor bunları yükseltiyorlar. Bu şekilde de düşük fiyattaki daireleri yüksek fiyata çekip piyasayı katletmekte. ‘’ olduklarını ifade etti.
Kira artışı sınırlaması piyasayı etkiledi.

Ülke genelinde milyonlarca vatandaşın gündeminde kira artışları var

Kızılateş,  Mülk sahibi temmuz sınırlamasına takılmamak için bugünlerde evini kiraya vermiyor, bekliyor. Kiraya veren de şimdiden fiyat artışına gitti” ifadelerini kullandı. “Düzenleme 11 Haziran’da yürürlüğe girdi. O tarihten bu yana yapılan sözleşmelerde ev sahibi gerçek tarihi yazmıyor. Çünkü zam sınırına takılmak istemiyor. Evi 10-30 Haziran döneminde kiraya verse de sözleşme başlangıç tarihine 1 Temmuz sonrasını yazıyor. Bir diğer önemli konu da kira artışları. Mevcut kiracı korundu ama piyasada kira artışı hız kesmiyor. Mesela bir ofisimizde ev 6 bin liradan kiraya verilecekti. Ev sahibi zam sınırlamasını duyunca tedirgin oldu, 8 bin liraya çıkardı.”  Kiracılı evlerin satışına da değinen Taş, “Evinde eski kiracısı olan istediği zammı yapamıyor. Konut satış fiyatları da yükseldiği için evini satmayı tercih ettiklerini ifade etti.

Düzenleme ne diyor

Konut kira artışlarını sınırlayan yasa yürürlüğe girdi. 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiracıya yüzde 25’in üzerinde zam yapılamayacak. Bu yasa öncesinde kira artışı TÜFE 12 ay ortalamasına göre yapılıyordu. En son haziranda açıklanan ortalama yüzde 39,33 oldu.