MasterChef'e damgasını vuran İzmir bombası nedir nasıl yapılır?

TAKİP ET

tv8 ekranlarında yayınlanan MasterChef son bölümde İzmir Bombası tarifi yarışmaya damga vurdu. Yarışmacılardan kaptanlar düellosunda İzmir Bombası yapılması istendi. İzmir bombası tarifi bunun üzerine herkes tarafından merak edilmeye başlandı. İzmir bombası nedir, İzmir bombası nasıl yapılır, İzmir Bombası yapmanın püf noktası nedir? Gelin birlikte bakalım!..

tv8'de ekrana gelen Masterchef'le tarifi gündem olan İzmir bombası nasıl yapılır? 27 Eylül MasterChef 2021 İzmir bombası tarifi, püf noktası, gerekli malzemeler:

İzmir bombası, az malzeme ile yapılan ve dışı incecik hamur ile içinde akışkan çikolatanın olduğu bir kurabiyedir. Geçen sene Google'da en çok aranılan altıncı yemek tarifi olan İzmir bombasının nasıl yapıldığıyla ilgili aramalar oldu.

Peki, İzmir bombası nasıl yapılır, püf noktası nedir? İşte 27 Eylül MasterChef 2021 İzmir bombası tarifi, püf noktası, gerekli malzemeler

İzmir’in meşhur lezzetlerinden biri olan ve tüm Türkiye’ye yayılan İzmir bombası, çay saatlerinin aranılan tadıdır. Tatlı dış kısmında çıtır bir hamur katmanına, içerisinde ise akışkan bir krema dolgusuna sahiptir. Akışkan çikolatası ile kendine hayran bırakan tadı ile İzmir bombası, beyaz hamur, kakaolu krema dolgusu ile veya siyah renkli hamurun içine beyaz çikolata doldurulması gibi farklı şekillerde yapılabilir. Evinde denemek isteyenler için püf noktası ve gerekli malzemeleri ile pratik İzmir bombası tarifi haberimizde.

İZMİR BOMBASI TARİFİ İÇİN MALZEMELER

1,5 su bardağı un

½ su bardağı sıvı yağ

½ su bardağı su

1 yemek kaşığı nişasta

1 yemek kaşığı toz şeker

1 kavanoz kakaolu fındık kreması



İZMİR BOMBASI TARİFİ NASIL YAPILIR?

Su, sıvı yağ, nişasta ve şekeri karıştırın. Unu yavaş yavaş ekleyin.

Ele yapışmayan bir hamur olması gerekiyor. 20 dakika dinlendirin.

Hamuru bezelere ayırıp merdane ile açın.

İşlerine birer kaşık kakaolu fındık kreması sürül yuvarlayıp kapatın.

Yağlı kağıt serdiğiniz tepsiye dizin.

Önceden ısıtılmış 220 derecelik fırında yaklaşık 8 dakika pişirin.

Afiyet olsun.

İzmir Bombasının Püf Noktaları Nelerdir?

Hamurun kıvamını tutturabilmek için, sıvıyağ miktarını azaltarak tereyağı ekleyebilirsiniz.
Kurabiyelerin pofuduk olması için, bir çay kaşığı karbonat ekleyin.

Hamuru çikolata ile doldurduktan sonra, fazla kısımlarını kopartabilirsiniz.

Tatlının eşit derecede pişmesi için, fırını önceden ısıtın.

Çikolatanın akışkanlığını kaybetmemek için, kurabiyeleri en fazla 15 dakika pişirin.
İzmir bombası yapımında bezeleri açarken ince olmasına özen gösterin.

Hamuru kapatırken boşluk olmamasına dikkat edin. Yoksa çikolata, boşluklardan taşabilir.
Pişirme sırasında sürekli takip edip üzerinde küçük benekler olmaya başladığında çıkarmanız gerekir.

MÜTHİŞ LEZZETLERİYLE İZMİR'İN TARİHÇESİ

İÖ. 3000 yıllarına kadar inen tarihi ile İzmir, bilinmeye ve tanınmaya değer bir kenttir. Bir yerleşme olarak ortaya çıktığı zamandan, İÖ. 800’lü yıllara gelindiğinde İzmir, kent kriterleri taşıyan bir yerleşme olarak bugünkü Bayraklı’da, adını verdiği körfezin karaya ulaştığı noktada kendini göstermeye başlamıştı.

İlkçağ Ege dünyasının en erken ızgara planlı, yani sokakların bir-birini dik kestiği, düzgün geometrik planlı kentlerinden birisi olarak tanınmıştı.

Eski İzmir tapınakları, deniz ticaretine elverişli ortam hazırlayan limanı, savunma tesisleri ve yönetsel özellikleriyle bir kent devletiydi. Saldırılara maruz kaldı, kentsel özelliklerini yitirdi tekrar köy haline geldi, ancak yeniden canlanmayı başardı.



Bu kez eski yerinden farklı ama uzak olmayan bir yerde, Kadife kale’nin bulunduğu tepenin yamaçlarında tekrar kuruldu. Çeşitli uygarlıkları tanıdı, Roma dünyasının seçkin kentlerinden birisi olarak anıldı. Bizans İmparatorluğu’nun dinsel merkezlerinden birisi ve onun başkenti seviyesinde kabul edilen ayrıcalıklarla donatıldı.

Nihayet Türk Beylikleri döneminden sonra, dönemin dünya devleti Osmanlı İmparatorluğu’nun bir kıyı kenti haline geldi. Küçük bir kasaba iken dönemin koşulları ve bulunduğu yerin sağladığı olanaklar sonucu, Akdeniz dünyasının en önemli liman kentleri arasına katıldı. XVII. yüzyıl başlarından itibaren Osmanlı İmparatorluğu’nun dünyaya açılan kapısı olma özelliğini kazandı. Sadece ticari yapıları ve hanlarının yayıldığı bölge bile, sıradan bir kentin tamamına denk gelecek genişlikteki bir alanı kaplıyordu.
 
Kentte kendi mahallerinde yaşayan ve Osmanlı Devleti’nin verdiği ayrıcalıklardan yararlanarak ticaret yapan İngiliz, Fransız, Venedik, Hollanda vb. ülkelerin tüccar kolonileri yer alıyordu. Körfeze gelen giden ve mal indirip yükleyen gemilerin görüntüsü hakim oluyordu. Salgın hastalıkların, depremlerin, yangınların ve ticaretin bağlamında bir kent olarak, önemini korumayı başaran İzmir’in tarihini, acaba İzmirlilerin kaç tanesi bilmektedir? İnsanların yaşadığı yerin nasıl bir kent olduğunu bilmesi, kentte yaşamanın farkı ve gereğini anlamasına yardımcı olamaz mı? İzmir’i bilen İzmirliler, bilmeyen İzmirlilerden daha çok İzmirli olacaklardır.

Yeşilova Höyüğü'nde Ege Üniversitesi'nce yürütülen kazılarda İzmir'de ilk yerleşimin 8 bin yıl önce gerçekleştiğine ilişkin buluntular ortaya çıkarıldı.