Melih Baş: Türkiye dış siyasetinde dans ediyor
24 Şubat Rusya Ukrayna'yı işgali sonrası Batı cephesinden ve NATO'da ekonomik ve politik yaptırımlar geldi. Rusya- NATO çatışması Türkiye'nin arabuluculuk ilişkileri çıkarlarını koruması NATO ve Türkiye ilişkileri gerilim yaşandı. Arel üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Melih Baş Türkiye ve NATO ilişkilerini ve Türkiye NATO'dan çıkmalı mı? Sorularını Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi- Gazetecilik Bölüm Öğrencisi Ebru Ograş'a değerlendirdi.
24 Şubat Rusya Ukrayna’yı işgali sonrası Batı cephesinden ve NATO’da ekonomik ve politik yaptırımlar geldi. Rusya- NATO çatışması Türkiye’nin arabuluculuk ilişkileri çıkarlarını koruması NATO ve Türkiye ilişkileri gerilim yaşandı. Arel üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmail Melih Baş Türkiye ve NATO ilişkilerini ve Türkiye NATO’dan çıkmalı mı? Sorularını Arel Üniversitesi İletişim Fakültesi- Gazetecilik Bölüm Öğrencisi Ebru Ograş’a değerlendirdi.
Akademisyen Prof. Dr. İsmail Melih Baş “NATO'ya bakış bütün uluslararası konulara bakış gibi bir üçgen içinde olmak durumdadır. Amerikalar MEP (Military, Economic, Policy) üçgeni derler. Meseleye bakışımız MEP üçgeni çerçevede bakmamız gerekmektedir. Holistik yani bütünsel bakılması gerekmektedir.” dedi.
NATO dediğimiz şey esas itibariyle ABD emperyalizmin dünyada ki hegemonyası için kurulmuş örgüttür
Baş, NATO dediğimiz şey esas itibariyle ABD emperyalizmin dünyada ki hegemonyası için kurulmuş örgüttür. Türkiye’de soğuk savaş döneminde çeşitli yapay veyahut siyasal tercih gerekçeleriyle NATO’ya üye olmuştur. Ancak Türkiye NATO’ya üye olması aslında ekonomik olarak da liberalizmi tercih etmesi ve liberalizmde yoğunlaşmasıyla çok çok yakından ilişkili olduğunu dikkat çekti.
İsmail Melih Baş yaptığı açıklamada NATO’nun da ekonomik boyutu var ayrıca örneğin savunma sanayi formatlıyor. Yani siz bir ülke olarak NATO üyesi iseniz kesinlikle NATO’nun formatladığı şekilde savunma sanayisi geliştirmek durumda kalıyorsunuz. Daha açık bir değişle bağımlı oluyorsunuz söyledi.
Türkiye maalesef ABD‘nin yönlendirdiği soğuk savaştaki bu kampı tercih etmiştir
Akademisyen Baş “Uluslararası ilişkilerde Türkiye maalesef ABD ‘nin yönlendirdiği soğuk savaştaki bu kampı tercih etmiştir. Ve bu bugüne kadar devam etmiştir. Ancak son yıllarda biraz Türkiye muhalefetin tavrı olsun hükümetin tavrı olsun bu konuda soru işaretlerini gündeme getirdi. Ancak hali hazırda bir ulusal güvenliğimizi yükselen Avrasya cephesinde ki bir mevzide alacağız artık diye net bir tercih olduğunu göremiyoruz” diye konuştu.
Türkiye dış siyasetinde dans ediyor
Baş, Türkiye dış siyasetinde dans ediyor yani bir sağ bir bir sol örneğin Ukrayna Rusya arasında ki bu sıcak meselde geçen hafta milli savunma bakanımız bir toplantı yaptı bu toplantıda Rusya ve Ukrayna meselesi konuşuldu fakat meselenin en önemli tarafı olan Rusya toplantıda yok olması Polonya ve diğer ülkeler var Rusya yok ve tabi bu tercihler bizim genel çizgimizin ABD ve NATO kontrolünden tam çıkamadığımızı gösteriyor. Peki kolay mı? pek kolay değil ekonominiz bağımlı olması yani doların ithalatın dolarla ihracatınız Euro ile oluyor belirten Baş “Doların gücü basıldığı kâğıdın kalınlığıyla ilgili değil doların gücü arakasında ki silahlı güçlerden kaynaklanıyor.” Yani ABD‘nin merkezinde olduğu NATO örgütlenmesi dolayısıyla uluslararası emperyalist blok ile ona karşı yeni Avrasya cephesi arasında ki çatışmanın aleti olan örgütünden söz ediyoruz. Avrupa’da da NATO’ya karşı bir cılız net duruş var çok ne olmamakla birlikte İfadesini kullandı.
NATO’nun beyin ölümü ya da NATO‘nun ölümü kendi kendine olmaz
NATO’nun beyin ölümü ya da NATO‘nun ölümü kendi kendine olmaz. NATO’nun beyin ölümü ancak NATO’nun bağımlısı olan ülkelerin NATO’ya bir dakika demesiyle olur. Avrupa’nın genelleşmesi ve NATO’ya karşı Avrasya cephesinde yer alması ile belki mümkün olabilir. Tabi bunun başını çekerse Almanya çekecek. Örneğin Avrupa birliği biye bir şey yok Almanya var. Ötekilerde tabi küçük ortak, büyük ortak. Almanya bir dönem NATO’ya karşı alternatif olarak Avrupa güvenlik örgütünü Avrupa ordusunu kurmalıyız denildi.
NATO’ya karşı olmak MEP üçgeni kucaklayıcı bir tutumla olmakla ilgili mümkündür
Baş NATO’ya karşı olmak MEP üçgeni yani askeri, ekonomik, politika kucaklayıcı bir tutumla olmakla ilgili mümkündür. Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyetlerinden bir “Rusya ile dostluğu hiçbir zaman bırakmayın.” liberal değil günümüzün artık yeni gelişen ekolojik ve toplumcu uygarlığı perspektifiyle baktığı zaman o tarihte ki dönem “TÜMÜYLE YANLIŞTI”. Yani biz safımızı emperyalizm orta doğu jandarması olmaktan zorunda değildik. Aynen Mustafa Kemal Atatürk’ün yaptığı gibi komşularla ortak patlar kurmak çok daha önem vermeliydik eleştirisinde bulundu.
NATO’dan çıkmak için tamda uygun zamandır
Baş, maalesef NATO’ya girmek için Kore savaşlarına gittik vs. Yanlış çabalardır. Bu yanlıştan şimdi çıkamaz mıyız? tamda zamanıdır. Çünkü doların saltanatı yavaş yavaş bitiyor, artık dünya da ulusal paralarla alışverişler başladı. MEP üçgenine ekonomik siyaset ve askeri hep bir bütün olarak ele almak lazım dolaysıyla NATO ‘dan çıkmak için tamda uygun zamandır ileri sürdü.
Bizlere ne lazım bu noktada cesaret lazım. Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Türk öğün çalış güven” hatırlamak lazım. Bir hükümetin haklını arkasına alarak NATO’dan çıkması için daha kolay olur önerisinde bulundu.
Neo liberalizm mafyatik bir ekonomi idi
Baş “Neo liberalizm mafyatik bir ekonomi idi. Devlet ekonomileri mafyalaştığı için siyasete de bulaşmış oldu. MEP üçgenine tekrar geldik ekonomi mafyalaşınca siyasetin de karşılığında askeriye de mafyalaşır. Buna Amerikalar kısır döngü derler bu kısır döngü döndükçe ülkeyi batırır” dikkat çekti.
Yükselen Avrasya cephesinin baş aktörü Çin’dir
Baş, Yükselen Avrasya cephesinde Avrasya deyince ekonomik düzlemde ki Şangay iş birliği örgütü yani Rusya ve Çin’in bu konuda başı çekiyor. Aslında daha çok Çin ön plandadır. Yükselen Avrasya cephesinin baş aktörü Çin’dir. NATO’nun bitiş tarihini belirleyecek olan Avrasya cephesi yükselişi konusunda ki trend yani Çin bu konuda çok istikrarlı duruyor dedi.
Baş, Beraberinde Putin’de durmaktadır. Şangay iş birliği örgütü de diğer ülkelerinde istikrarlı durmaktadır. Pakistan’da ki gelişme nu konuda Avrasya cephesine hizmete eden gelişme ve burada ki en kritik ülkede Türkiye’dir. “Türkiye’nin izleyeceği tutum belki de NATO’nun ipini çekecek olan ülkedir.” NATO’nun ölümü de emperyalizmin ölümünü de hatta hepimizin uyanmasını da getirecek bir şey var ekolojik kriz daha somut adı küresel iklim değişikliğidir dikkat çekti.