Sporun sağlığa faydaları

TAKİP ET

Spor geçmişim yaklaşık olarak 2009 yılının başında başladım. Vücut geliştirmenin haricinde futbol ve kick boks gibi spor dallarıyla da ilgilendim. Vücut geliştirmenin benim için daha uygun olduğunu düşündüm ve şu an vücut geliştirme sporculuğunu yapmaktayım.

Vücut geliştirmeye yıllarını veren Ümit Baltacı sporla tanışma hikayesini ve Fitness’ın sağlık açısından nasıl önemli olduğunu anlattı…

Fitness ile Tanışmanız Nasıl Gerçekleşti? Bu Dalda Profesyonelleşmeye Nasıl Karar Verdiniz?

Fitness ile tanışmam, benim doğuştan belimde sıkıntı var. Omurga arasında boşluk var. Bu konuda bazı dengesizlikler yaşıyorum mesela dik duramıyorum, ayakta çok duramıyorum gibi bu konuda doktora gittiğimde bu sıkıntıyı sporun çözebileceğini söyledi ve bende o sayede sporla tanıştım. Profesyonelleşme demek için bir müsabaka yapmak gerekiyor. Müsabakadan sonra profesyonel oldum. Spor hayatımın 5. senesinde profesyonel oldum.

Sizi Yönlendiren, Yol Gösteren Kişiler Oldu Mu? Bu Kişilerin Size Kattıkları Nelerdir?

Yok, hayır olmadı. Hep kendi kendime öğrendim. Okudum araştırdım bunların dışında okulunu da okudum öğrendiğim bilgilerle bugüne kadar geldim. Herhangi bir kişiden yardım almadım.

Fitness’ın Güzel Görünümün Dışında Sağlık Tarafı da bulunuyor. Sizin Hayatınızda Sağlık Açısından Nasıl Bir Değişiklik Sağladı?

Fitness sayesinde yaşadığım bel sıkıntısı tamamen geçti onun dışında bende 3 tane fıtık var tabi ki bu sporla oldu ama spordan kazandığım o kas kütlesiyle hiçbir ağrı yaşamıyorum. Normal bir insanda boyun bel fıtığı olduğunda hayatında zorluklar yaşar ama bu konuda bende hiçbir sıkıntı yok.

Fitness ve Antrenmanlarınızda En Çok Sevdiğiniz Şey Nedir?

Mutlaka değişik kombinler uygularım. Bu değişik kombinelerin bende yaşattığı etkisi çok hoşuma gider. Her zaman ileriyi hedeflerim. Düşük karbonhidratlı günlerde karbonhidratı idman öncesinde alıp idmana girdiğimde, aynadaki pump görüntüsü benim en çok hoşlandığım, kendimi görmekten mutluluk duyduğum görüntümdür ve bu beni spora daha çok bağlar.

Size Ekstra Motivasyon Sağlayan, Hayatınızın Kilometre Taşlarından Birisini Paylaşabilir Misiniz?

Bana ekstra motivasyon sağlayan, yeter artık bıraksam mı olmuyor vesaire beni en çok motive eden belirli bir ilerleme kaydediyorsan motivesindir ama yerinde sayıyorsan spora gelen %80 gibi idmana gelmiyorlar. Beni motive eden ilerlemeyle gelişen vücudum.

Çalışma Programının Detaylarını Paylaşabilir Misiniz?

Çalışma programım sürekli değişir. Sabit bir programım yok. Her antrenmanda farklı bir program uyguluyorum. Metotlar var, bir sene bir metot uygularım diğer sene başka metot. Yaz başka, kış başka ve bunun diyeti de var. Sabit bir programım yok yani.

Ne Sıklık ile Kardiyo Antrenmanı Yapıyorsunuz?

Normal sezonda haftada 3 gün 4 gün yaparım ama of sezonda bizim badiciler pek sevmez kardiyoyu bende onlardan biriyim aslında yapılması gerekiyor kesinlikle yapmıyorum of sezonda yapmıyorum ama yarışma sezonunda veya hazırlık sezonunda ve herhangi form tutma yapılıyor haftada 3 4 kez. Ayrıca yarışma sezonunda sabah akşam kardiyo yapılır ki maksimum verim alabilesin.

İnterval Kardiyo ile İlgili Düşünceleriniz Nelerdir?

İnterval kardiyo tamamen performans üzerine yapılan bir kardiyodur. Bunu kimler yapar müsabık sporcular yapar daha çok görüntüden ziyade oksijen kapasitesini artırmak için ne bileyim kuvvetin devamlılığını artırmak için yapılan bir kardiyodur. Yağ yakımını tabi ki sağlar ama sabit tempo uzun süre bir kardiyo ya göre bence daha azdır.

Kas Kütlesini Arttırma Dönemindeki Antrenmanlarında, Ağırlık Artışının Önemi Nedir?

Sizlere şöyle örnekleme yapayım: Bir şeye ne kadar fazla yüklenirseniz, o kadar darbe alır. Siz de kaslarınıza ne kadar yüklenirseniz, o kadar hücrelerde hasara yol açar ve onarım başlar. Burada önemli olan nokta sizin o hücrenin onarması için vücudunuza ne verdiğinizdir. Veremiyorsanız bunu yapmayın.

Karın Kaslarını Belirginleştirmek ve Sıkılaştırmak İçin Tüyolarınız Var Mı?

Öncelikle karın kası, anatomik yapı olarak her insanda vardır. Kemik, kas, yağ, su ve deri katmanlar bulunmaktadır. Biz ne kadar yağ oranımızı düşürürsek, o kadar çok belirginleşir. Antrenmanlardan önce mutlaka ısınmak amaçlı karın egzersizleri yapabilirsiniz.

Vücut geliştirmeye yıllarını veren Ümit Baltacı sporla tanışma hikayesini ve Fitness’ın sağlık açısından nasıl önemli olduğunu anlattı…

İyi ve Sağlıklı Görünmek İsteyen Kişilere Verebileceğiniz, Diyet ve Supplement Önerilerin Nelerdir?

Beslenme olarak öğün belirlesinler ama öğünü her saat başı azar azar ve vücudun sindirebileceği şekilde beslenmesi gerekir. Yaptıkları diyetten mutluluk duydukları zaman kendinlerini ödüllendirsinler, sadece 1 öğün olarak. Şeker olarak splenda yani şeker kamışından üretilen %100 doğal şekeri öneririm. Supplement olarak sıvı amino, bcaa ve glutamine yeterli olacaktır. Kas hacmi ya da kilo vermek isteyen birisi; cla ve L-Carnitine kullanabilir.

Müsabakalara Katılmak İsteyen Sporculara Önerileriniz Var Mı?

Türkiye’de yarışmaya katılmayın çünkü Türkiye’de müsabakaya katılmak sana hiçbir şey katmıyor daha çok götürüyor senden. Arada tek tük çıkıyor onlarda kendini geliştiren arkadaşlar ne yapıyorlar yurt dışına gidiyorlar veya burada kendisini kullanıp çok iyi reklam yapıp güzel geri dönüşler alabiliyorlar. Yarışmanın pek de anlamı yok Türkiye’de, teşvik edici bir şey yok mesela ödül olsa herkes onun için uğraşır ama Türkiye’de sadece sana nam veriyor şampiyon oldum 2. oldum gibi gibi bunlarında pek bir anlamı yok.

Antrenman Öncesi Nasıl Besleniyorsunuz?

Antrenman öncesi en az bir buçuk 2 saat geçiyor yemeğin üstünden yani aç giriyorum antrenmana ve kesinlikle her öğünümde karbonhidrat ve protein var benim. Hiçbir zaman sadece protein veya sadece karbonhidrat olmuyor tabi bu döneme göre değişiyor. Kimi zaman karbonhidrat almıyorum sadece proteinle devam ediyorum.

Sporun Doğasında ve Rekabette Sizi Çeken Bir Yan Var Mı?

Sporun doğasında zaten bir rekabet vardır. Savaşmayı ve kendi başıma bişeyler yapmayı alışkanlık haline getirdim. Beni hırslandıran tek şey, karşımdaki kişide olup, bende neden
olmasın düşüncesidir.

En Çok Gurur Duyduğunuz Başarınız Hangisidir?

Türkiye şampiyonu oldum. Türkiye 2. si oldum. Başarılarım bunlar hedefim Avrupa'da yarışmaya katılıp derece almak.